TGC’den Hrant Dink açıklaması: Gazeteci cinayetlerini azmettirenlerinin ortaya çıkarılamadığı bir ülkede yaşıyoruz

Hrant Dink’in Ölüm Yıldönümünde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Açıklama Yaptı

T24 Haber Merkezi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 19 Ocak 2007’de Agos Gazetesi kurucusu Hrant Dink’in önünde katledilmesinin yıldönümünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul’da 5 Nisan 1996’da Türkçe ve Ermenice olarak yayın hayatına başlayan Agos gazetesini kuran ve genel yayın yönetmenliğini üstlenen Hrant Dink, 13 Şubat 2004’te yazdığı bir yazı sebebiyle “Türklüğü aşağılama” suçlamasıyla dava edildi. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hapis cezasına çarptırılan Dink, yazıları ve hedef gösterme kampanyalarıyla maruz kaldığı endişeyi “Ruh halimin güvercin tedirginliği” başlıklı son yazısında dile getirdi.

Hrant Dink, bu yazının yayımlanmasından sonra 19 Ocak 2007’de, Şişli Halaskargazi Caddesi’nde Agos’un yakınındaki bir bankadan çıktığı sırada arkasından gelen 17 yaşındaki tetikçi Ogün Samast’ın silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti.

“Ülkemizde Tetikçilerin Ortaya Çıkarılamadığı Bir Ortamda yaşıyoruz”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde Hrant Dink ile birlikte 67 gazetecinin fotoğrafları yer alıyor. Gazeteci cinayetlerini azmettirenlerinin, tetikçilerinin ortaya çıkarılamadığı bir ülkede yaşıyoruz.

Düşündükleri ve yazdıkları nedeniyle gazetecilerin yargılanmasının, gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının olağan hale geldiği bir ortamda basın özgürlüğünden söz edemiyoruz. 
Agos Gazetesi’nin kurucularından gazeteci-yazar Hrant Dink’in hain bir saldırı sonucu öldürülmesinin 18. yılındayız. Evrensel barışı savunan Hrant Dink’i iki ülke halklarının kardeşlik içinde yaşaması uğruna verdiği mücadeleyle hatırlıyoruz.

Uzun yıllar Türkiye’de demokrasinin yerleşmesi için uğraş veren Hrant Dink’i hiç unutmuyoruz. Hrant Dink’in katilleri ve azmettiricileri için açılan davalarda adaletin yerini bulmasını beklemeye devam ediyoruz. Barışı savunan, insan odaklı gazetecilik yapan meslektaşlarımızın bundan sonra böyle hain saldırılara uğramamasını umut ediyoruz.

Hrant Dink Kimdir?

1954 yılında Malatya’da doğan Hrant Dink, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi aldı. Daha sonra felsefe eğitimine devam etti. Gazeteciliğe 1990’lı yıllarda Ermenice Marmara Gazetesi’nde kitaplara yönelik eleştiri yazıları ile başladı. Agos Gazetesi’ni kurarak Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Yeni Yüzyıl ve Birgün gazetelerinde yazılar yazdı. Türk ve yabancı basında görüşleriyle dikkat çekti. Düşünce özgürlüğü alanında Almanya, Hollanda ve Norveç’te önemli ödüllere layık görüldü. Yazıları sebebiyle sık sık gözaltına alındı ve birçok dava açıldı. Agos Gazetesi’nin kurucusu Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir